Woningcorporaties ontkomen niet aan de komst van de cloud

12 maart 2023

De tijd dat kantoorautomatisering bestond uit een primair systeem zonder koppelingen en integraties ligt inmiddels ver achter ons. Talloze systemen staan bij iedere corporatie continu met elkaar in verbinding. De opkomst van de cloud maakt dit helemaal een dynamisch speelveld. Hoe zorg je er als corporatie voor dat je IT-landschap binnen deze dynamiek optimaal functioneert en data één waarheid blijft? CorporatieGids Magazine sprak erover met Albert van Heugten, I&A-manager bij Wonen Zuid.

Eén waarheid
Vanwege de opkomst van SaaS in applicatielandschappen ontstaat een situatie waarbij je op een behoorlijk aantal locaties de expertsystemen laat hosten, vervolgt Albert: “Voor een gemiddelde corporatie die volledig in de public cloud zit, kunnen dat zo tientallen verschillende plekken zijn. Het koppelen van systemen is dan een grote uitdaging. Niet alleen functioneel, maar ook de monitoring op het proces. Een andere uitdaging is het werken vanuit één datawaarheid. Wanneer je verschillende databases hebt, moet je veel informatie handmatig invoeren of overtypen. Bijvoorbeeld bij een nieuwe woning in exploitatie of een huurovereenkomst. Dat is niet efficiënt en zeer foutgevoelig. We hebben daarom gekozen voor DataRotonde. Hiermee borgen wij goed werkende koppelingen én synchronisatie, wat volgens mij de sleutel is om systemen goed met elkaar te laten communiceren.”

Stap naar de public cloud
De stap naar de cloud is iets waar Wonen Zuid zelf middenin zit. “We hebben vorig jaar de stap naar Dynamics Empire op basis van Microsoft Dynamics Business Central 365 gemaakt,” licht Albert toe. “Daarbij maken we nog wel gebruik van onze eigen private cloud. Naar verwachting trekken we ons ERP-systeem in 2024 naar de public cloud, maar dat vraagt wel dat geen enkele traditionele koppeling meer in exploitatie mag zijn. We zijn ver met het traject en bouwen de laatste koppelingen momenteel om. Wat zo’n project zoal vraagt van onze samenwerking met softwarepartners? Het is een enorm intensieve klus waar je met meerdere partijen gelijktijdig aan moet werken. Denk aan onze softwareleveranciers, maar ook aan DataRotonde die ondersteunt in de coördinatie van het project.”

Bron: CorporatieMedia - Foto: Astrid Roox

DataRotonde Webinar

18 juni 10:00-11:00

DataRotonde Regie
Samen alles onder controle!
Met Ralf van Kuijck,
Coördinator Regie & Projecten
Wonen Zuid

Meer info

Hoe kunnen we je helpen?

Samen kijken naar jouw integratievraagstuk?
Neem vrijblijvend contact op en we denken graag mee.

DataRotonde B.V.
T: +31 (0)318 55 2020
E: info@datarotonde.com

> Contact